Just another WordPress.com site

Voordelen van Babygebaren

* je kind kan communiceren dmv gebaren voordat hij/zij kan spreken

Het duurt enige tijd voordat het spraakmechanisme dusdanig ontwikkeld is dat een kind kan spreken. Het strottenhoofd (waar de stembanden zitten) van de baby moet eerst indalen en de motoriek van de lippen, de wangen en de tong moeten op elkaar afgestemd worden. Ze moeten dus eerst de stembanden onder controle krijgen zodat deze precies doen wat het kind wil.

Onderzoek heeft uitgewezen dat deze periode makkelijk overbrugd kan worden door gebruik te maken van gebarentaal. Voor gebaren gebruik je grove motoriek. Dat kunnen kinderen dus al wel op jonge leeftijd. De gebaren zijn dan nog niet zo verfijnd, je zou dat gebarengebrabbel kunnen noemen, maar over het algemeen weten de ouders wel precies wat ze met dat gebaar bedoelen.

*Een van de belangrijkste voordelen van babygebaren is wel dat je kindje nog een methode heeft om gevoelens en behoeften te uiten.

Huilen is ontzettend belangrijk voor een kind en mag ook zeker niet onderdrukt worden maar het is niet meer de enige mogelijkheid. Het kan zijn behoeften, interesse, enthousiasme, verwondering, verdriet, pijn en frustraties kenbaar maken dmv gebaren.

*ouder en kind begrijpen elkaar beter

Doordat je je kind beter begrijpt, kan dit ook zorgen en onrust wegnemen. Je weet tenslotte sneller wat je kind wilt en nodig heeft! Als je bijvoorbeeld kind aan kan geven waar hij pijn heeft, kun je sneller handelen.

* Babygebaren kan meehelpen aan het verminderen van de zware effecten van de ‘peuterpuberteit’

Ik zet er expres bij “kan” de frustraties helpen verminderen doordat ze jou begrijpen en aan kunnen geven wat ze willen en nodig hebben. Bij de peuterpubertijd en eigenlijk ook bij alle leeftijden horen frustraties! Even kort iets over frustraties bij peuters:

Huilen en woedeaanvallen bij jonge kinderen (2 jaar) zijn normaal en zelfs nodig voor hun ontwikkeling. Kinderen voelen zich soms gefrustreerd of boos en leren daardoor ook omgaan met dergelijke gevoelens. Woedeaanvallen doen zich voor wanneer gevoelens van frustratie een kind zo overweldigen dat hij het niet meer aan kan. Peuterhersenen kunnen gevoelens nog niet beheersen en regelen. Met andere woorden: “driftbuien horen er bij!” Het is op dat moment nodig om te luisteren naar je kind en het te laten uithuilen/uitrazen. Dat is dan de manier waarop het kind zijn gevoelens van ongenoegen kan uiten en helen.Naarmate zijn taalontwikkeling vordert zal het kind ook leren op andere manieren uiting te geven aan die frustraties en gevoelens en wensen kenbaar kunnen maken. Maar voor het zover is kun je je kind helpen om met deze moeilijke en soms beangstigende gevoelens om te gaan.

Een geweldig boek over dit onderwerp is “De taal van huilen” van Aletha Solter. Het gaat over het belang van huilen en boosheid voor baby’s en kinderen. Door dit boek krijg je inzicht in de redenen waarom kinderen huilen en boos zijn en hoe je daar het best mee om kan gaan.

*Het zelfvertrouwen van je kind groeit

Je kunt je vast voorstellen dat het zelfvertrouwen van je kind groeit doordat het gehoord en begrepen wordt.

*Geeft zicht op gedachten en gevoelens van je baby

Door babygebaren te gebruiken heb je als ouder ook meer zicht op wat er in het hoofdje van je kind omgaat. Er is voor de kleine zoveel te zien en beleven: iedere dag weer iets nieuws. Door middel van babygebaren kan hij duidelijk maken wat het is dat hem bezighoudt.

*Gebarende kinderen beginnen eerder met praten, hebben een grotere woordenschat en beginnen eerder zinnen te vormen

2 jaar oud: 50 woorden meer, 3 jaar oud: taalontwikkeling van een 4 jarige.  Dit is bewezen in meerdere recente onderzoeken.

Het kind heeft nl sneller door dat tekens (woorden en gebaren) gekoppeld zijn aan acties, personen en voorwerpen. Als je vraagt “wil je nog meer eten?” De tekens zijn dan het gebaar voor meer en het woord “meer”. Als je dan een lepeltje met eten voor houdt hebben ze op een gegeven moment wel door dat dat iets te maken heeft met wat ze zien en horen (gebaar en woord)

Ze leren ook dat 1 teken in verschillende situaties gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld: meer eten, meer voorlezen, meer kiekeboe spelen.

*zeer positieve invloed op de ontwikkeling van de hersenen door betere samenwerking tussen de linkerhersenhelft (taal) en de rechterhersenhelft (motoriek)

Bij het gebaren worden verbindingen gemaakt tussen de hersencellen die invloed hebben op de taalontwikkeling. Als een baby een gebaar ontdekt waarmee hij zich kan uitdrukken wordt het taal/denkgedeelte van de hersenen steeds meer ontwikkeld. Een gebaar is nl ook taal! Gebarentaal bevordert niet alleen de taalkundige (linguistisch) kennis en de intellectuele kennis (cognitieve)(leren, redeneren, logisch nadenken) maar ook de emotionele groei. Een kind dat gebarentaal kent kan zich nl al op jonge leeftijd verstaanbaar maken en duidelijk maken wat hij wil.

*lange termijn voordelen

Voorsprong op gebied van taal, spelling, lezen. Kinderen leren visuele en taalkundige aspecten te combineren. Dit wordt later weer gebruikt om lezen en schrijven te leren.

*bevordert de interesse in boeken

*contact met doven/slechthorenden

*sterke band door interactieve communicatie

Jullie kunnen aan elkaar iets vertellen.

*kinderen die verschillende talen spreken kunnen elkaar toch begrijpen dmv gebaren

Dat is ook zo bij kinderen die 2-talig worden opgevoed. Dog/hond zijn twee verschillende woorden maar het gebaar blijft hetzelfde.

*leuk om op die manier met je baby/dreumes/peuter te communiceren!

Jullie band zal nog hechter worden!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: